Slovenija

Slovenija je sodobna evropska država, ki je hkrati uspela ohraniti izjemno naravo in kulturno dediščino. Država je z vseh vidikov varna, kakovost življenja je visoka. 

Poleg slovenskih letališč, iz katerih so povezave nekoliko omejene, so večja mednarodna letališča v sosednjih državah največ dve uri vožnje z avtom stran. Avtocestni križ naredi že tako majhno državo še dostopnejšo. Preostala infrastruktura je kakovostna, internetna in mobilna pokritost je skoraj 100-odstotna.

Vrtci so dobro organizirani in kakovostni, javno šolanje je brezplačno, delujejo pa tudi različne zasebne osnovne in srednje šole. Zdravstvo je kakovostno in dostopno.

Mesta so majhna, vključno s prestolnico Ljubljano, ki velja za enega od najlepših mest na svetu, hkrati pa jo je mogoče prehoditi peš. Ponudba v Ljubljani in drugod je na visoki ravni, slovenska gastronomija pa je znana kot ena od najboljših na svetu. Slovenija se ponaša tudi z izjemno naravo, zato jo mnogi opisujejo kot zeleni dragulj Evrope. Razteza se od Alp do  vinorodnih gričev, od Jadranskega morja do panonskih ravnic, velik del dežele pa je zaščiten v obliki naravnih parkov in v okviru Nature 2000. Ker ima dežela večtisočletno zgodovino, je tudi kulturna dediščina pestra in zanimiva.

Uradni jezik je slovenščina, vendar večina prebivalcev govori odlično angleško, mnogi pa še druge tuje jezike. Poleg tega pa so Slovenci gostoljubni in pripravljeni pomagati z informacijami, zato je komunikacija enostavna in prijetna. 

Ljubljana

Ljubljana je skriti dragulj Evrope. Ob Ljubljanici se razteza stari del mesta, katerega korenine segajo v rimske čase, najmočnejši pečat pa mu je dal srednji vek. Ozke ulice, ob katerih se dvigajo čudovito obnovljene stavbe s privlačnimi trgovinicami in odličnimi lokali, se srečujejo na starodavnih trgih, si podajajo roke preko mnogih mostov in se vzpenjajo h gradu nad mestom. Mnogi imajo Ljubljano radi zaradi kulturne in arhitekturne dediščine, a večina se zaljubi v njeno zelenje. Nešteti drevoredi, zelenice, parki, zeleno rečno obrežje, prečudoviti Tivoli, mestni hrib Golovec in spominska zelena pot okoli mesta so mestu pred časom prinesli tudi naziv Zelena prestolnica Evrope.

Slovenija

Bled

Bled je kraj iz alpske pravljice, ena od najbolj slikovitih turističnih destinacij na svetu. Sredi čudovito modrega ledeniškega jezera, okoli katerega vodi čudovita sprehajalna pot, leži zeleno poraščen otoček, na njem pa drobna, starodavna cerkev. V skalah nad jezerom se pne mogočen grad, ozadje pa rišejo alpski vršaci. Po jezeru vozijo tradicionalni čolni pletne, v gostiščih in hotelih ob jezeru strežejo tradicionalno blejsko sladico, kremno rezino, znamenito slovensko sladico potico in druge dobrote dežele, ki je nasploh znana po dobri kulinariki.

Slovenija

Slovenska obala

Ob slovenski morski obali, ki meri komaj 42 kilometrov, so kotički, vredni obiska, nanizani kot biseri na ogrlici. Spokojna Izola ponuja mir celo v najvišji poletni sezoni. Piran, srednjeveško mesto z romantično marino, je kot nalašč za sprehod in posedanje v kavarnah. Portorož spominja na letoviška mesta iz Fellinijevih filmov z dolgo peščeno plažo na eni strani obmorske ceste in restavracijami v senci hotelov na drugi. Sečoveljske soline, kjer pridelujejo sol tako, kot so jo že pred 700 leti, pa ponujajo odmor za dušo ter nepozabne prizore stotin ptic, zapuščenih solinskih hiš in obsežnih travnikov slanuš.

Slovenija

Postojna

Postojna svoje lepote skriva pod zemljo. Svetovno znana je namreč po eni od najlepših kraških jam na svetu, Postojnski jami, ki se ponaša s 5 kilometri poti za obiskovalce, ogromnimi kapniki in drugimi čudovitimi kraškimi oblikami ter naravno koncertno dvorano z neverjetno akustiko. V jami živi tudi »zmaj«, človeška ribica, ki jo lahko obiskovalci včasih tudi vidijo. Komaj 10 kilometrov od Postojne leži, napol vdelan v skalo, Predjamski grad. Grad iz 13. stoletja je obnovljen in kar brsti od mnogih legend, od tega, kako je umrl njegov gospodar Erazem, do tega, kako so našli čisto pravi grajski zaklad.

Slovenija

Soča

Smaragdna reka Soča ponuja lepote deviške narave in igrive priložnosti, ob katerih se zbudi otrok v nas. Pot si je urezala skozi skale ledeniške doline Trente, vse tja do Jadranskega morja, in tako soustvarila edinstveno pokrajino, kot nalašč za odkrivanje in uživanje. Ponuja veliko pristne lokalne kulinarike, ki slovi po odličnih sirih, predvsem pa bogato ponudbo vodnih in letalskih športov za vse okuse. Nad njo se dviga Kanin, edino slovensko visokogorsko smučišče, ki je tudi poleti dobro obiskano, saj do njega vozi gondola, z vrha pa se ponuja razgled vse tja do morja.

Slovenija

Prekmurje

Prekmurje je mozaik ravnic in gričevja, najbolj odmaknjen konec Slovenije, od koder seže razgled do avstrijskih gora, madžarske planjave in hrvaških goric. To je pokrajina starih obrti, vinskih kleti in odlične hrane, rečnih mrtvic, mlinov in štorkelj. Idealna je za pohodništvo in kolesarjenje, saj je teren lahkoten in odprt. Lahko se podate na odkrivanje sakralne dediščine, ki sega vse od skrivnostnih vitezov templjarjev v vasi Selo do Plečnikove Bele golobice v Bogojini. Prekmurje tudi zdravi: ob Bukovniškem jezeru so zdravilne energetske točke, tudi voda iz izvira naj bi imela zdravilne učinke, v termah, od katerih imajo nekatere večtisočletno tradicijo, pa vas bodo razvajali, kot si boste zaželeli.

Slovenija