Crna Gora

Život u Crnoj Gori, na jugu Jadranskog mora, spor je i jednostavan, a priroda je neverovatno lepa i na pojedinim mestima izrazito divlja. S tim se slažu svi, a u pogledu stanovništva, mišljenja su podeljena: neki obožavaju njihovu ležernost i žele da je prenesu u ovaj beskorisni svet, dok drugi teško opraštaju i još teže razumeju poslovičnu sporost i flegmatičnost.

Socijalno blagostanje u zemlji je veliko, iako su prihodi niski za evropske uslove. Zdravstvo I školstvo su javno dostupni. Postoje dva aerodroma – u glavnom gradu Podgorici i na obali, na samo pola sata od granice nalazi se aerodrom u Dubrovniku. Putne i internet veze su u urbanim delovima zemlje solidne, a u selima znatno slabije.

Mnogi posetioci zato nažalost ostaju samo na obali koja je predivna, a preko leta izuzetno posećena, naročito Budva i Bokokotorski zaliv. Nažalost kažemo zato što se najlepše lepote Crne Gore skrivaju u njenim brdima i u predivnim, veoma divljim i još uvek čistim rekama isprepletanoj unutrašnjosti. Pokrajina je dramatična, a posebni šarm joj daje baš taj mali broj turista.

Država je bezbedna, a i dalje zarobljena klasičnom socijalističkom birokratijom. Takođe, kultura je još uvek tradicionalna. Život stranaca u određenoj meri ograničava i loše poznavanje stranih jezika, iako stanovnici to nadoknađuju dobrom voljom i gostoljubivošću. 

Podgorica

Jedna od najmanjih evropskih prestonica – Podgorica, možda nije toliko poznata kao predivna crnogorska obala, ali svakako zaslužuje svoje obožavaoce. Grad je mali, očaravajući i ima sve što Balkan čini tako posebnim i autentičnim: živahnu kulturu druženja u kafanama, odličnu hranu i predivno prirodno okruženje. Leži u dolini Skadarskog jezera, a kroz grad teče večiti ponos meštana, predivna reka Morača. Centar grada možete prepešačiti i uživati u predivnim pogledima na reku ili posetiti galerije i parkove.

Črna gora

Budva

Budva je metropola crnogorskog turizma, oivičena peščanim plažama dugim 21 kilometar i smeštajem za svaki ukus. Pored prirodne lepote obale, koja je poznata kao jedna od najlepših na svetu, i ostrva koja krase budvanski zaliv, njeno najveće bogatstvo je izuzetno istorijsko nasleđe. Stari deo grada leži na poluostrvu i kao škrinja istorijskog blaga. Isprepletan je uskim uličicama i malim trgovima, pun drevnih crkava i drugih predivnih istorijskih građevina koje ugošćuju kafane, restorane, prodavnice i galerije. Tokom leta se celokupno poluostrvo pretvori u Gradski teatar i domaćin je brojnih lokalnih predstava i spektakla.

Črna gora

Sveti Stefan

Ako je Budva kao škrinja sa blagom, Sveti Stefan je turistički kraljevski dragulj. Ostrvo, koje je nekada bilo ribarsko selo, sada je jedno od najraskošnijih letovališta u Mediteranu, a sa obalom je povezano uskim peščanim sprudom koji je napravilo more, a kasnije je utvrđeno zidom. Stenovito ostrvo na kojem stalno živi samo nekih sto ljudi, održalo je drevnu arhitekturu i spoljašnji dizajn, tako da izgleda kao pribijeno naselje kamenitih ribarskih kuća iz 15. veka. Iako su zapravo zgrade preuređene u moderne raskošne apartmane, vile sa privatnim bazenima, hotelske sobe, wellness, prodavnice, restorane i kafane. U blizini, na kopnu, u senci bujne vegetacije na raspolaganju su izuzetno lepe peščane plaže.

Črna gora

Kotor

Više od 2.000 godina stari grad Kotor je pravo remek-delo zidina i tvrđava. Usidren duboko u zaliv i oivičen tamnim planinama, kao da je zastao u vremenu. Među uskim kamenitim ulicama starog dela grada prolaze duhovi i šapuću stare legende i napola zaboravljene bajke, igraju se sa vetrom koji kovrdža talase i duva po krivudavom obalnom putu. Po putu koji od Kotora vodi uz ivicu jednog od najlepših pristaništa u Evropi, zaliva Boka. Po putu se kao čipka ukazuju uvek novi zalivčići i kanali, uvek nova mestašca uz more. Ceo zaliv je opravdano deo svetske baštine Uneska i jedna od najposećenijih znamenitosti na Jadranu.

Črna gora