Hrvatska

Mnogi razmišljaju o preseljenju u Hrvatsku zbog predivne, 1.800 kilometara duge obale uz tirkizno plavo Jadransko more i njenih 1.185 ostrva. Hrvatska se može pohvaliti Zagrebom kosmopolitskom prestonicom i unutrašnjošću sa netaknutom prirodom. 

U odnosu na evropske države Hrvatska se ubraja u zemlje srednje veličine. Obala sa tipičnim sredozemnim podnebljem je gusto naseljena, naročito leti, kada je veća koncentracija turista. Unutrašnjost, gde je klima više kontinentalna, je izuzetno retko naseljena. Gorski kotar je omiljena lokacija za planinske kuće za odmor, a mnogi traže mir i opuštanje i u Slavoniji i Hrvatskom zagorju.

Hrvati su poznati po gostoljubivosti. Većina pored hrvatskog govori i engleski jezik, a na obali je u upotrebi i italijanski i nemački, a stariji ljudi govore i ruski.

U gradovima, kao što su Zagreb, gde živi trećina svih stanovnika, Split i Poreč, život je na prilično visokom nivou u poređenju sa ostalim južnoevropskim gradovima. Zemlja je bezbedna, infrastruktura uređena, a aerodromi dobro povezani sa svetom. Vazduh je čist, voda čista i ukusna, većina hrane se proizvodi na tradicionalan način, naročito na selu.

Škole i obdaništa su kvalitetni, državne škole su besplatne, a postoje i međunarodne privatne škole. Pored javnog zdravstva, razvijena je i kvalitetna mreža privatnog zdravstva. Cene su niže nego na drugim mestima u Evropi, i iako je država članica EU, još uvek se koristi zasebna valuta – kune. Strancima je potrebno posebno strpljenje ako imaju posla sa komplikovanom i rigidnom hrvatskom birokratijom. 

Zagreb

Zagreb je živahna, karakteristična srednjoevropska prestonica koja predstavlja mešavinu austrougarske i socijalističke arhitekture, modernog brzog života i tradicionalnog balkanskog ležernog držanja. Zaista, u Zagrebu nikada nije dosadno: bilo da je subotnje jutro kada ceo grad pije kafu na “cvetnom trgu”, Trgu Petra Preradovića, tokom kupovine lokalnih proizvoda na otvorenoj pijaci Dolac, u šetnji kroz Kamenita vrata i u slikovitom starom delu grada ili u skitnji tramvajem po centru grada, prilikom isprobavanja lokalne hrane i posete mnogih muzeja. Za odmor od vreve, kao da za njega ne postoji vreme, čeka park Zrinjevec, prekrasna zelena oaza. Park je takođe deo magičnog avanturističkog događanja u Zagrebu, koji je poznat kao mesto sa jednim od najlepših božićnih sajmova u Evropi.

Hrvaška

Dubrovnik

Sa razlogom su ovde snimali deo priče iz poznate serije Igra prestola – kada čovek uđe u Dubrovnik kroz jedna od drevnih gradskih vrata ili mu se približava s mora i ugleda moćne, nikada osvojene zidine, kao da ga vreme odnosi u istoriju. Uske ulice u kojima uvek vlada prijatna hladovina, renesansne i barokne palate, muzički i pozorišni festivali, ponosan slobodnjački duh meštana koji su se skoro pola milenijuma suprotstavljali moćnim evropskim osvajačima, posetioci dobiju inspiraciju da se uvek vraćaju. A Dubrovnik nije samo kulturni i istorijski raj. Pruža i predivne plaže, kristalno čisto more i odlične barove i restorane za poseban užitak.

Hrvaška

Plitvička jezera

Mnogi se slažu s tim da su Plitvička jezera jedno od najveličanstvenijih umetničkih dela prirode u Evropi, a lokalno stanovništvo je uvereno u to da su prilikom njihovog nastanka umešale prste natprirodne sile. Usred bukove šume nalazi se 16 jezera u kojima se ogledaju predivne plavozelene nijanse i jedna u drugu prelivaju se u slikovitim slapovima, međusobno povezanim stazama i putevima koji omogućavaju intimno upoznavanje i uživanje u miru ove predivne prirodne pojave. Predivna, skoro bajkovita su jezera tokom svih godišnjih doba. U okolini se nalazi i ugostiteljska i hotelska ponuda koja zadovoljava sve ukuse.

Hrvaška