Slovenija

Slovenija je moderna evropska država koja je istovremeno uspela da očuva izuzetnu prirodu i kulturnu baštinu. Zemlja je sa svih aspekata bezbedna, a kvalitet života je visok.

Pored slovenačkih aerodroma sa kojih su veze pomalo ograničene, veći međunarodni aerodromi su u susednim državama na dva sata vožnje autom. Razgranat auto-put čini i tako malu državu još dostupnijom. Preostala infrastruktura je kvalitetna, internet i mobilna pokrivenost je skoro stoprocentna.

Obdaništa su dobro organizovana i kvalitetna, javno školovanje je besplatno, a na raspolaganju su i različite privatne osnovne i srednje škole. Zdravstvo je kvalitetno i dostupno.

Gradovi su mali, uključujući prestonicu Ljubljanu, koja važi za jedan od najlepših gradova na svetu, a istovremeno ju je moguće preći peške. Ponuda u Ljubljani i na drugim mestima je na visokom nivou, a slovenačka gastronomija je poznata kao jedna od najboljih na svetu. Slovenija je ponosna i na izuzetnu prirodu i zato je mnogi opisuju kao zeleni dragulj Evrope. Proteže se od Alpa do vinorodnih brda, od Jadranskog mora do panonskih ravnica, a veliki deo države je zaštićen u vidu parkova prirode i u okviru Nature 2000. Pošto zemlja ima viševekovnu istoriju, takođe je kulturna baština raznolika i zanimljiva.

Zvanični jezik je slovenački, a većina stanovništva odlično govori engleski, a mnogi i druge strane jezike. Pored toga, Slovenci su gostoljubivi i uvek spremni da pruže informacije i zato je komunikacija jednostavna i prijatna. 

Ljubljana

Ljubljana je skriveni dragulj Evrope. Uz Ljubljanicu se proteže stari deo grada, čiji koreni sežu u rimsko doba, a najjači pečat je dobio u srednjem veku. Uske ulice, uz koje se uzdižu čudesno renovirane zgrade sa privlačnim prodavnicama i odlični lokali susreću se na drevnim trgovima, šire ruke preko mnogih mostova i uspinju se ka tvrđavi iznad grada. Mnogi vole Ljubljanu zbog kulturne baštine I arhitekture, a većina se zaljubljuje u njeno zelenilo. Bezbrojni drvoredi, oaze, parkovi, zelena rečna obala, predivni Tivoli, gradsko brdo Golovec i memorijalni zeleni put oko grada su gradu pre izvesnog vremena doneli titulu Zelena prestonica Evrope.

Slovenia

Bled

Bled je mesto iz alpske bajke, jedna od najslikovitijih turističkih destinacija na svetu. Usred predivnog plavog ledničkog jezera, oko koga vodi predivna pešačka staza, leži ostrvce obavijeno zelenilom, a na njemu mala, drevna crkva. U stenama iznad jezera pnalazi se veličanstveni dvorac, a pozadinu iscrtavaju alpski vrhovi. Po jezeru plove tradicionalni čamci, a u krčmama i hotelima pored jezera služe tradicionalnu bledsku poslasticu – krempitu, poznatu slovenačku poslasticu i druge specijalitete zemlje koja je inače poznata po dobroj kuhinji. 

Slovenia

Slovenačka obala

Uz slovenačku morsku obalu koja meri jedva 42 kilometra nalaze se skrivena mesta vredna posete, nanizana kao biseri ogrlice. Spokojna Izola pruža mir čak i u jeku letnje sezone. Piran, srednjevekovni grad sa romantičnom marinom, idealan je za šetnju i odmor u kafanama. Portorož podseća na gradska letovališta iz Felinijevih filmova sa dugom peščanom plažom na jednoj strani obalnog puta i restoranima u senci hotela na drugoj. Sečoveljske soline, gde se so prerađuje kao što se to činilo još pre 700 godina, nude odmor za dušu i nezaboravne prizore stotina ptica, napuštenih solinskih kuća i dugačkih polja slane vode.

Slovenia

Postojna

Postojna svoje lepote skriva ispod zemlje. Naime, u svetu je poznata po jednoj od najlepših kraških jama na svetu, Postojnskoj jami, koja je ponosna na 5 kilometara puta za posetioce, ogromnoj kapnici i drugim predivnim kraškim oblicima i prirodnom koncertnom dvoranom s neverovatnom akustikom. U jami živi i „zmaj”, čovečija ribica koju posetioci ponekad mogu i da vide. Na oko 10 kilometara od Postojne leži, napola ugrađen u stenu, Predjamski dvorac. Dvorac iz 13. veka je restauriran i čak podstiče mnoge legende, od toga kako je umro njegov gospodar Erazem, do toga kako su pronašli pravo blago dvorca.

Slovenia

Soča

Smaragdna reka Soča nudi lepotu devičanske prirode i razigrane mogućnosti koje dete budi u nama. Put se urezao kroz stene ledeničke doline Trente, sve tamo do Jadranskog mora, i tako zajednički stvaraju jedinstveni pejzaž, idealan za otkrivanje i uživanje. Nudi bogatu autentičnu lokalnu kuhinju koja je poznata po odličnim sirevima, a prvenstveno bogatom ponudom vodećih i avio-sportova za sve ukuse. Iznad nje se podiže Kanin, jedino slovenačko visoko planinsko skijalište koje je i leti dobro posećeno jer do njega vozi gondola, a sa vrha se pruža pogled sve tamo do mora.

Slovenia

Prekmurje

Prekmurje je mozaik ravnica i brda, najudaljeniji kraj Slovenije odakle seže pogled do austrijskih planina, mađarske ravnice i hrvatskih brda. To je pokrajina starih zanata, vinskih podruma i odlične hrane, rečnih rukavaca, mlinova i roda. Idealna je za planinarenje i biciklizam jer je teren lagan i otvoren. Možete da se upustite u otkrivanje sakralne baštine koja seže sve do tajnovitih vitezova templara u selu Selo do Plečnikove Bele golobice u Bogojini. Prekmurje takođe leči: kraj Bukovniškog jezera nalaze se lekovite energetske tačke, voda iz izvora takođe ima lekovita svojstva, neke od termalnih izvora imaju tradiciju dugu nekoliko hiljada godina, a ugodiće vam kad god budete poželeli.

Slovenia