Srbija

Srbija je zemlja kontrasta. Njena prestonica, Beograd, spada u najkosmopolitskije u Evropi i poseduje najekskluzivnije lokacije za boravak u čitavom regionu, a istovremeno je srpsko selo ostalo tradicionalno i netaknuto kao što je bilo stotinama godina. Haos koji prati neki njegov unutrašnji red. U zemlju, koju ne možeš brzo dokučiti, lako se zaljubljuješ već na prvi pogled.

Srbija leži u srcu Balkana i ima izrazito kontinentalnu klimu s vrelim, suvim letima i oštrim zimama. Više od četvrtine stanovnika države od sedam miliona živi u Beogradu, a veći gradovi su još Novi Sad i Niš. Gradove odlikuje izuzetan noćni život, božanstvena kuhinja i bogata kultura, jer Srbija leži na raskrsnici istoka i zapada.

Mreža auto-puteva i regionalnih puteva je jedna od najboljih u regionu, a manji, lokalni putevi mogu biti veoma loši. Međunarodne avionske veze su veoma dobre, a i železnička i autobuska infrastruktura je obimna i  dobro povezana sa ostalim evropskim državama. Obdaništa su rasprostranjena prvenstveno u gradovima, a škole su državne i privatne, privatne prvenstveno u Beogradu. Zdravstvo je državno, a nešto je lošije  opremljeno nego u susednim, zapadnim državama. 

Zemlja je puna skrivenih prirodnih i kulturnih dragulja, koje valja istražiti. Najlepša od svega je zasigurno karakteristična srpska gostoljubivost – retko gde u Evropi će vas potpuni neznanci primiti tako srdačno i prisno kao ovde i retko gde ćete tako brzo naći prijatelje za ceo život kao u Srbiji. 

Beograd

Beograd, grad na ušću Save i Dunava, najveći je u regionu i jedan od najzanimljivijih u jugoistočnoj Evropi. Ljudi ga obožavaju zbog bogate arhitekture, kulturnog i noćnog života, a prvenstveno zbog joie de vivre, koji prožima grad i stanovnike. Živahno je u Knez Mihajlovoj ulici, Skadarliji i na Trgu republike, a u četvrti Savamala, koja je dugo bila zapostavljena, iznikao je centar moderne kulture i mladog preduzetništva. Dobrih barova i restorana ima više nego dovoljno, a najbolje večernje zabave se odvijaju na rečnim splavovima. Kako god da provedete dan, Kalemegdan, drevna tvrđava, koja je više od stotinu puta bila pod opsade je sada transformisana u ogroman gradski park i pruža spokojni mir i tišinu.

Srbija

Novi Sad

Od veličanstvene Petrovaradinske tvrđave na desnoj obali Dunava, koja je jedna od najvećih u Evropi, i starog gradskog jezgra na drugoj strani reke, do živahnog pulsa grada koji se najbolje oseća u Dubovskoj ulici, gde ima mnogo prodavnica, barova i kafana – Novi Sad zaista pruža mnogo. U okolini, toliko blizu da do tamo možemo otići čak biciklom, nalazi se manastir na Fruškoj gori i brojna turistička imanja – salaši, gde možete uživati u domaćoj hrani i piću, a malo dalje je dvorac Dunđerskih, poznatog austrougarskog vlastelinstva. Leti zaživi Štrand, jedna od najlepših plaža na Dunavu, a čitav grad pulsira u ritmu brojnih uličnih festivala i drugih događaja, od kojih se, naravno, ističe muzički festival Exit, koji je ime grada proneo u svet.

Srbija

Niš

Rodni grad rimskog cara Konstantina Velikog – Niš – jeste kulturno srce južne Srbije. Ponosi se izuzetnom istorijskom baštinom i odličnim muzejima koji privlače mnoštvo turista, a takođe zapanjujućim prirodnim lepotama i obližnjom, svetski poznatom Niškom Banjom. U poslednjoj deceniji se grad znatno modernizovao, a istovremeno nije zaboravio bogatu istoriju. Može se pohvaliti novim kvalitetnim hotelima i širokim kulinarskim izborom. Leta obeležavaju brojni kulturni događaji, među kojima se ističe svetski poznati džez festival Nišville. Ovo je, pre svega, grad u kome čovek oseća da je dobrodošao – toplo, gostoljubivo i dinamično mesto.

[@image:1:m]

Đavolja Varoš

Na samo 90 kilometara jugozapadno od Niša priroda je stvorila jednu od svojih najneverovatnijih kreacija, Đavolju varoš ili Đavolji grad. Iako postoji još nekoliko sličnih mesta u Alpima i SAD, Đavolja Varoš je najveći i zasigurno barem u Evropi najpoznatiji takav prirodan spomenik. Čine ga 202 kamene figure, visoke do 15 metara, koje su stvorile kiša i vetrovi. Domaćini su verovali da su kamene kule đavoli koji se bore za prevlast, a mesto su nazvali i Đavolja varoš jer vetar između figura stvara čudno mrmljanje, vrisku, uzdahe i škripanje. u Đavoljoj varoši nalaze se dva mineralna izvora, oba sa veoma kiselom i mineralima bogatom vodom koja se smatra lekovitom, iako naučnici tvrde da nije dovoljno istražena. Tajnoviti kraj je predložen i za upis na listu svetske baštine Uneska.

Srbija

Zlatibor

Brdovitim istokom Srbije vlada planina Zlatibor, zimski i letnji turistički centar, gde se od grupe vikendica razvilo samostalno naselje. Zimi nudi skijanje, voženje bordom i klizanje na dva veštačka jezera, a leti kupanje i sunčanje kraj jezera i brojne mogućnosti za šetnju i planinarenje do dva najviša vrha – Tornika i Čigote – koji dostižu nešto preko 1400 metara nadmorske visine. U blizini se nalazi etno-selo Sirogojno, gde se mogu videti tradicionalne brvnarice, slap Gostilje koji je poznat po lepoti, a i zlatiborskoj vodi, jama Stopića s prirodno oblikovanim kadama i slapom, nazvanim Izvor života i poznati kanjon reke Uvac, gde u netaknutoj divljini caruje beloglavi sup.

Srbija

Kopaonik

Kopaonik je planina na jugu Srbije, na granici sa Kosovom, sa najvišim vrhom na 2017. metara nadmorske visine. Nekada je bio poznat po bogatim nalazištima rude, zlata i srebra, te su ga zato nazvali Srebrna planina, a sada je najveći zimski centar u Srbiji i širem regionu. Ima 200 sunčanih dana i 160 dana snega godišnje, 55 kilometara staza za alpsko skijanje i 12 kilometara trkačkih staza, a možete se odlučiti i za zip line, vožnju bobom, turbo ili motornim sankama. Leti Kopaonik posećuju planinari i ljubitelji prirode, a najlepše područje je Suvo Rudište, koje je zaštićeno kao nacionalni park. Po lepom danu pogled se pruža čak do Crne Gore, Bugarske i Albanije. 

Srbija