Črna gora

Življenje v Črni gori na jugu Jadranskega morja je počasno in preprosto, narava pa osupljivo lepa in na mestih izrazito divja. O tem se strinjajo vsi, glede prebivalcev pa so mnenja bolj deljena: nekateri obožujejo njihovo ležernost in se jo želijo v tem hektičnem svetu še sami navzeti, drugi pa težko odpuščajo in še težje razumejo pregovorno počasnost in flegmatičnost. 

Socialna blaginja v državi je velika, čeprav so dohodki za evropske razmere nizki. Zdravstvo in šolstvo sta javno dostopna. Letališči sta dve, v glavnem mestu Podgorica in na obali, le pol ure stran od meje pa je tudi dubrovniško letališče. Ceste in internetne povezave so v urbanih predelih solidne, na podeželju pa bistveno slabše.

Mnogi obiskovalci zato žal ostanejo le na obali, ki je prekrasna, čeprav poleti izjemno obiskana, sploh Budva riviera in Kotorski zaliv. Žal pravimo zato, ker se najlepše lepote Črne gore skrivajo v njeni gorati ter s prečudovitimi, zelo divjimi in še vedno čistimi rekami prepredeni notranjosti. Pokrajina je dramatična, poseben šarm pa ji daje prav pomanjkanje turistov.

Država je nasploh varna, je pa še vedno ujeta v klasično socialistično birokracijo. Tudi kultura je še vedno tradicionalna. Nekoliko ovira življenje tujcev tudi slabo znanje tujih jezikov, čeprav prebivalci to nadoknadijo z dobro voljo in gostoljubnostjo. 

Podgorica

Ena od najmanjših evropskih prestolnic, Podgorica, morda ni tako znana kot čudovita črnogorska obala, toda vsekakor si zasluži svoj delež občudovalcev. Mesto je majhno, očarljivo in ima vse, kar dela Balkan tako poseben in avtentičen: živahno kulturo posedanja po kavarnah, odlično hrano in čudovito naravno okolico. Leži v dolini Skadarskega jezera, skozi mesto pa teče veliki ponos meščanov, čudovita reka Morača. Mestno središče zlahka obhodite in uživate v čudovitih pogledih na reko ali v obisku galerij in parkov.

Črna gora

Budva

Budva je metropola črnogorskega turizma, obrobljena z 21 kilometri peščenih plaž in nastanitvami za vsak okus. Poleg naravne lepote obale, ki slovijo kot ene od najlepših na svetu, in otokov, ki krasijo budvanski zaliv, je njeno največje bogastvo izjemna zgodovinska dediščina. Stari del mesta leži na polotoku in je kot skrinja zgodovinskih zakladov. Prepreden je z ozkimi ulicami in majhnimi trgi, poln starodavnih cerkva in drugih čudovitih zgodovinskih stavb, ki gostijo kavarne, restavracije, trgovine in galerije. Med poletjem se celoten polotok spremeni v Mestno gledališče ter gosti številne lokalne predstave in spektakle.

Črna gora

Sveti Stefan

Če je Budva kot skrinja z zakladom, je Sveti Stefan kot turistični kronski dragulj. Otok, ki je bil nekoč ribiška vas, zdaj pa je eden od najrazkošnejših letovišč v Sredozemlju, je z obalo povezan z ozkim jezikom peska, ki ga je naplavilo morje in je bil kasneje utrjen z zidom. Skalni otoček, na katerem živi stalno le nekaj sto ljudi, je ohranil starodavno arhitekturno in zunanjo podobo, tako da je videti kot stisnjeno naselje kamnitih ribiških hiš iz 15. stoletja. Toda dejansko so stavbe preurejene v sodobne razkošne apartmaje, vile s zasebnimi bazeni, hotelske sobe, center dobrega počutja, trgovine, restavracije in kavarne. V bližini, na kopnem, so v senci bujne vegetacije na voljo še izjemno lepe peščene plaže.

Črna gora

Kotor

Več kot 2.000 let staro mesto Kotor je prava mojstrovina obzidij in trdnjav. Usidrano globoko v zaliv in obrobljeno s temačnimi gorami je, kot bi bilo ujeto v času. Med ozkimi kamnitimi ulicami starega dela mesta se podijo duhovi ter si šepečejo stare legende in napol pozabljene pravljice, igrajo se z vetrom, ki kodra valove in piha po ovinkasti obalni cesti. Po cesti, ki od Kotorja vodi ob robu enega od najlepših naravnih pristanišč v Evropi, zaliva Boka. Po cesti, po kateri se kot čipka odstirajo vedno novi zalivčki in kanali, vedno nova obmorska mesteca. Upravičeno je celoten zaliv del svetovne Unescove dediščine in ena od najbolj obiskanih znamenitosti ob Jadranu.

Črna gora