Hrvaška

Mnogi razmišljajo o selitvi na Hrvaško zaradi prečudovite, 1.800 kilometrov dolge obale ob turkizno modrem Jadranskem morju in njenih 1.185 otokov. Hrvaška se lahko pohvali tudi s svetovljansko prestolnico Zagrebom ter divje lepo notranjostjo. 

Med evropskimi državami je Hrvaška srednje velika. Obala s tipično sredozemskim podnebjem je gosto naseljena, sploh poleti, ko se tja zgrne množica turistov, notranjost, kjer je klima bolj kontinentalna, pa ima izjemno redko poselitev. Gorski kotar je priljubljena lokacija za planinske počitniške hiše, mnogi pa iščejo mir in sprostitev tudi v Slavoniji in Hrvatskem zagorju.

Hrvati so znani po gostoljubnosti. Večina poleg hrvaščine govori angleško, na obali tudi italijansko in nemško, starejši ljudje pa rusko.

V mestih, kot so Zagreb, kjer živi tretjina vseh prebivalcev, Split in Poreč, je življenje na dokaj visoki ravni v primerjavi z drugimi južnoevropskimi mesti. Dežela je varna, infrastruktura urejena, letališča pa dobro povezana s svetom. Zrak je čist, voda je čista in okusna, večina hrane je pridelana tradicionalno, še posebno na deželi.

Šole in vrtci so kakovostni; javne šole so brezplačne, delujejo pa tudi mednarodne zasebne šole. Poleg javnega zdravstva je razvita tudi kakovostna mreža zasebnega zdravstva. Cene so nižje kot drugje v Evropi, in čeprav je država članica EU, še vedno uporablja svojo valuto, kune. Posebno potrpežljivost pa tujci potrebujejo, če imajo opravka z zapleteno in rigidno hrvaško birokracijo. 

Zagreb

Zagreb je živahna, značilno srednjeevropska prestolnica, ki jo zaznamuje zmes avstro-ogrske in socialistične arhitekture, sodobnega hitrega življenja in tradicionalne balkanske ležerne drže. Zares, v Zagrebu ni nikoli dolgčas: naj je to na sobotno jutro, ko vse mesto pije kavo na »cvetličnem trgu«, Trgu Petra Preradovića, med kupovanjem lokalnih pridelkov na odprti tržnici Dolac, na sprehodu skozi Kamenita vrata in v slikoviti stari del mesta ali pa na potepu s tramvajem po mestnem središču, ob okušanju lokalne hrane in obiskovanju mnogih muzejev. Za oddih od vrveža pa mirno, kot da čas zanj ne obstaja, čaka park Zrinjevac, prekrasna zelena oaza. Park je tudi del čarobnega adventnega dogajanja v Zagrebu, ki slovi kot mesto z enim od najlepših božičnih sejmov v Evropi.

Hrvaška

Dubrovnik

Z razlogom so tukaj postavili del zgodbe iz znamenite serije Igra prestolov – ko človek stopi v Dubrovnik skozi ena od starodavnih mestnih vrat ali se mu približa z morja in uzre mogočno, nikoli osvojeno obzidje, je, kot bi ga čas odnesel v zgodovino. Ozke ulice, v katerih vedno vlada prijetna senca, renesančne in baročne palače, glasbeni in gledališki festivali, ponosen svobodnjaški duh meščanov, ki so skoraj pol tisočletja kljubovali mogočnim evropskim osvajalcem, navdihujejo obiskovalce, da se vedno znova vračajo. A Dubrovnik ni le kulturni in zgodovinski raj. Ponuja tudi čudovite plače, kristalno čisto morje ter odlične bare in restavracije za bolj tuzemske užitke.

Hrvaška

Plitviška jezera

Mnogi se strinjajo, da so Plitviška jezera eno od najbolj veličastnih umetnin narave v Evropi, domačini pa so prepričani, da so imele pri njihovem nastanku prste zraven celo nadnaravne sile. 16 jezer sredi bukovih gozdov, ki odsevajo v čudovitih modrozelenih odtenkih in se drugo v drugo prelivajo v slikovitih slapovih, je med seboj povezanih s stezami in potmi, ki omogočajo intimno spoznavanje in uživanje v miru tega čudovitega naravnega pojava. Čudovita, skoraj pravljična so v vseh letnih časih. V okolici je tudi gostinska in hotelska ponudba, ki zadovolji vsakršen okus. 

Hrvaška